Primena anestezije
Većina pacijenata koji treba da se operiše, počinju da osećaju uznemirenost zbog operacije i strah i anksioznost oko buđenja ili buđenja posle anestezije.
Anesteziju obavljaju anesteziolog i specijalista za reanimaciju u uslovima operativne sale. Anesteziolozi su najvažniji deo operacionog tima, čak i tajni heroji. Operacija ne počinje sve dok pacijent ne dobije anesteziju.Anestezija znači gubitak senzacija ili gubitak osećaja Pored gubitka senzacije bola, anestezija ima za cilj da kontroliše stres, strah i anksioznost koja proističu iz operacije.

Najvažniji zadatak anesteziologa je ispitati preoperativno pacijenta, odabrati najprikladniji anestetički metod za pacijenta prema njegovom / njenom zdravstvenom stanju i odlučiti zajedno sa pacijentom. Opšta anestezija, regionalna (regionalna) ili lokalna anestezija; bilo da ste budni ili spavate nije odluka koja izgleda tako jednostavna u vezi anestezije. Konačna odluka o primeni anestezije koju će pacijent uzeti;zavisi od vrste operacije, dužine operacije, medicinske i hirurške istorije pacijenta, kao i laboratorijske nalaze i fizičkog pregleda pacijenta.
Primjenljive metode anestezije:

  • Lokalna anestezija
  • Regionalna (lokalna) anestezija
  • Sedacija i sedoanalgezija
  • Maska za anesteziju
  • Opšta anestezija

Lokalna anestezija postiže se ometanjem nervnih završetaka u malom prostoru na kome se vrši sama operacija. Primjer ove procedure je operacija oka, sve otvorene rane koje se šiju, sve manjše hirurške procedure i biopsija za patologiju.

Pri ovom postupku, bol i senzacije na određenom području se uklanjaju bez gubitka svesti u toku hirurške intervencije. To uključuje spinalnu, epiduralnu, spino-epiduralnu anesteziju i blokade nervnog pleksusa. Ovaj postupak se može uraditi pomoću kičmene anestezije, na primer, carski rez, bezbolno rođenje, artroskopija, operacija donjih ekstremiteta, urologija kao što je zatvorena prostata, penilna operacija i opća hirurgija kao što su hemoridi.

Spontano disanje pacijenta je zaštićeno, dok je senzacija za bol i osećaj smanjen. Postiže se sa blagim anestetikom, analgetikom i sedativima. U ovom anestetičkom obliku dodaje se blag lokalni anestetik radi obavljanja manjih operacija kao što su endoskopija, kolonoskopija i obrezivanje.

Pacijent se anestezira inhalacijonim gasom. Ova vrsta anestezije može se koristiti kratko vreme u malim operacijama.

Bez promene životnih funkcija (tj. bez promene u funkciji srca i pluća), privremeni gubitak svesti, suzbijanje refleksa, oslobađanje mišića i oslobađanje bolova dovode do sigurnih hirurških zahvata. Tokom opšte anestezije, sve životne funkcije pacijenta, uključujući respiratorne, bezbedno održava anesteziolog pomoću uređaja i monitora. Sa opštom anestezijom, mogu se obavljati sve odgovarajuće hirurške intervencije.

NAČIN APLIKACIJE TOTALNE ANESTEZIJE

1. Preoperativni pregled: pacijent pre operacije mora se ispitati od strane anesteziologa. Treba ispitati rad srca, pluća i sistemske bolesti.Od pacijenta nam trebaju informacije dali upotrebljava određeni lek redovno (svaki dan), prisustvo alergije na lekove, koje je prethodno uzeo,dali je prije imao opštu anesteziju,I eventualne komplikacije

2- Prestanaki pušenja: Pušenje je prikazano kao razlog za postoperativne respiratorne probleme. Potrebno je između 1 nedelje i 6 meseci da pluća budu potpuno vidljiva kada pacijent ostavi pušenje

3- Gojaznost: problemi posle operacije su češći kod ljudi koji su gojazni.

4- Prazan želudac: Pre opšte anestezije odrasli pacijenti moraju da imaju najmanje 6-8 sata period gladovanja. Razlog povraćanja, i komplikacija u plućima mogu izazvati vrlo ozbiljne probleme tokom i nakon anestezije. Zbog toga, pacijent mora da se pridržava savetima anesteziologa

KOJI SU NEGATIVNI EFEKTI OPŠTE ANESTEZIJE?

Najočigledniji efekti su povraćanje i mučnina 10%, bol u grlu 10%, nizak krvni pritisak 3%, potreba za postoperativnom respiratornom podrškom 3%, abnormalni srčani ritam 1%, visoki krvni pritisak 1%, dugotrajna dezorientacija i nesvesnost 0,5%

KOLIKO JE BEZBEDNA OPŠTA ANESTEZIJA ?

Prema statistici od 1982 god. do danas smrtnih slučajeva od 1/10000 je palo na 1/200000 , zahvaljujuči tehnologiji i usavršavanju anesteziologa.