VIDEO GASTROSKOPIJA
Pojam Gastroskopija, podrazumeva metod vizuelnog pregleda stomaka. Upotreba ove metode, koja zahtijeva posebnu obuku u pogledu aplikacije i procjene slika, dodatno je olakšana razvojem fleksibilnih endoskopa, a potencijalne opasnosti koje mogu nastati tokom primjene su značajno smanjene. Cev koja se proteže po digestivnom traktu omogučava da se vidi i ispita od samog početka digestivnog trakta (usta,ezofagusa i sve do duodenuma i dvanaestopalačnom crevu).

 

PODRUČJA KORIŠČENJA

  • Pregled creva za hranu
    Ezofagoskopija, tj. prikazivanje ceva odvoda hrane (jednjak) , može da nam otkrije mnoge bolesti u prehrambenom sistemu. Tu spadaju poremećaji vezani za sudove u zidovima samog ezofagusa, upale, formacije divertikuluma, ulkusi, različiti karcinomi, konstriktivni bolesti i tumorne formacije. Skriveni ili simptomatski nasledne promene hemoragični čir , lako se prepoznaju esofagoskopijom u slučajevima kada se ne može pružiti dovoljno informacija od radiološkog ispitivanja. Hemoragijske lezije ne ometaju esofagoskopiju tako da se koristi sa velikim uspehom i tretiranju takvih stanja. … Takođe u nekim inflamatornim bolestima, prisutnosti čiria, u suženju jednjaka nastalih tokom lečenja ulkusa. U donjim delovima jednjaka, eyofagoskopijom se peptični čir precizno razlikuje od benignih ili malignih tumora i/ili di-verteksa. Uzimanje biopsije iz područja pojave tumora, tokom ispitivanja uzorka može se utvrdi da li je formacija benigna ili maligna.
  • Pregled Želuca
    Gastroskopija ili snimanje želuca postala je neophodan metod za dijagnozu bolesti stomaka. Vrste gastritisa (zapaljenje želuca) koje se ne mogu razlikovati prije endoskopije sada se mogu detaljno razvrstati. Atrofijski gastritis, odnosno funkcionalno i strukturno zapaljenje trakta želuca se posmatra kao faktor u najavi kancera, a moguće je otkriti potencijalni razvoj karcinoma u ranoj fazi redovnim pregledima sa gastroskopijom kod pacijenata sa gastritisom ovog tipa. Da li se čir razvija u želucu, lako se može otkriti gastroskopijom i efikasno preduzme preventivni korak , primenjuje lečenja i/ili otkriti mogući razvoj raka. Otkrivanje maligniteta u ranoj fazi, uklanjanje polipa prisutnog tokom gastroskopije i ispitivanje momentalnog stanja želuce vrši se gastroskopskim pregledom.. Gastroskopija je takođe uspeh ranog otkrivanja limfoma želuca ili inflamatornih bolesti koje teže otežavanju stanja bez hirurške intervencije. Gastroskopija omogućava otkrivanje mesta krvarenja u želucu, obliku tretmana saniranje i sprečavanje krvarenja. U određenim stanjima kao što su : stress,
    septikemija, šoka, teške traume, različitih hirurških procedura, opekotina na tijelu, akutne respiratorne insuficijencije, neki bolesti mozga, aspirin, trovanje alkoholom. i dr., u ovim stanjima moramo iskoristiti.gastroskopiju kao zahvat. Gastroskopijom se može razlikovati da li je krvarenje kod pacijenta posledica čira, polip, angiom (vaskularni tumor), leiomioma (benigni tumor glatkih mišića) i odrediti tretman ili pak treba ili ne operativni zahvat kao primer atrofični gastritis.

REKTOSIGMOIDOSKOPIJA

Šta je rektosigmoidoskopija? Sigmoidoskopija je procedura ispitivanje rektuma, koji čini zadnju trećinu creva i kraj debelog creva. Sigmoidoskop je fiberoptički uređaj koji je lako zavrtljiv, sa sočivom i svetlom na vrhu. Zahvaljujući fiberoptičkoj tehnologiji, unutrašnjost creva se može videti sa ovim aparatom.

Priprema: Pre početka sigmoidoskopija, lekar će vam proporučiti mushil ili klistir za odvod vaših creva (ispiranje creva). Obično nema potrebe za pročiščavanje digestivnog trakta oralnim putem. Kod starijih pacijenata ili kod pacijenata sa problemima, za drenažu creva, može se preporučiti oralni laksativ ili vodena dijeta. Generalno, čišćenje poslednjeg dela creva je dovoljno ispiranjem. Tako da, pola sata ili sat pre postupka, daje klistir (BT Enema itd.), lek se čuva najmanje 15 minuta, a zatim se creva očiste,ispere i sprema za rad.

Kako se radi: Fleksibilnom sigmoidoskopijom sa ispituje 50-60 cm deo analnog kanala, rektuma, sigmoidni kolon i padom debelo crevo. Procedura obično traje 10-15 minuta. Pacijentu obično ne treba sedati tokom postupka. Nakon što se pacijent položi na lijevu stranu postupak se lako izvodi od strane lekara. Zbog vazduha koja se aplicira u debelo crevo pacijenti mogu da osete nagon opuštenosti i malo bolova. Sigmoidoskopom identifikujemo lezije u analnom kanalu (hemoroide, fisure i fistule). Isto tako mogu se pojaviti lezije kao polipi, čir i tumorne promene.

Kome treba da se radi sigmoidoskopija: Sigmoidoskopija se koristi kod skrininga kolorektalnog karcinoma. Posle 50 god. starosti, redovna kontrola trebalo bi da se ponavlja svake 3 do 5 godina Efikasnost kolonoskopije pokazuje se i u grupi pacijenata sa visokim rizikom od razvoja kolorektalnog karcinoma zbog familijarne naslednosti polipoze (ulceroznog kolitisa), ulceroznog kolitisa ili pojave kolorektalnog raka u porodici, U ovoj rizičnoj grupi redovna periodična sigmoidoskopija kontrola počev od 35 godine takođe je veoma korisna zbog rane dijagnoze eventualne pojave nasledne bolesti. Sigmoidoskopija se može izvesti pojavom krvi u stolici Može se koristiti za identifikaciju izvora rektalnog krvarenja ili nekih simptoma koji se tiču donjih dijelova sistema za varenje.. Ukoliko postoji simptomatska struktura tokom sigmoidoskopije, uzima se uzorak tkiva za ispitivanje u laboratoriji pomoću biopsijskog instrumenta koji prolazi kroz sigmoidoskopiju (kolonoskopija može biti potrebna ako sigmoidoskopija obično prikazuje anomalija). Odmah posle sigmoidoskopije, možete se vratiti u redovne aktivnosti. Ako je uzeta biopsija, možda će potrajati nekoliko dana dok se dobiju rezultati. Komplikacije se ne vide tokom ili posle procedure. Komplikacije kao što su krvarenje, perforacija creva mogu se javiti veoma retko (uzrok mogu biti uklanjanje polipa, rezultat biopsije).

 

VIDEO KOLONOSKOPIJA

Debelo crevo (kolon) kolonoskopija e najvažniji Endoskopski metod koji se koristi za ispitivanje bolesti rektuma i anusa. Počevši od prednjeg dela, anusa ceo rektum i debelo crevo se pregledaju. Instrument ima debljinu od oko 1 cm i fleksibilan je (1,75 m) koji može pregledati celu dužinu kolona i može se prilagoditi u prostoru creva. Tokom ovog pregleda može se vidjeti lezija (oboleli deo), a ako je potrebno, može se obaviti i biopsija istovremeno. Isto tako, može se izvršiti uklanjanje polipa (polipektomija) i injekcija skleroznog sredstva (krvni zatvarač) u krvareće žarište.

 

KOJI SU USLOVI ZA KOLONOSKOPIJU?

Opšti simptomi kolorektalnih bolesti
Nakon 50 godina života starosti,rutinski pregledi svake 3 do 5 godina Abdominalni problem nepoznatog uzroka Prethodno lečenih pacijenti sa rakom debelog creva i rektuma ili poliploidijom, U slučaju pojavom inflamatornih bolesti creva kao što su ulcerativni kolitis i kron, Nasledni faktor pojavom raka debelog creva i rektuma kod majke,oca, itd.(u ovim slučajevima poželjni je posče 40 god. života starosti kontrola svake 2 do 3 godine.

 

KAKO SE RADI KOLONOSKOPIJA ?

Tokom kolonoskopije , neophodno je da je creva budu potpuno čista, tako da se ne može izbjeći bilo koja patološka formacija Iz tog razloga, priprema creva se vrši dan prije procesa ispitivanja. U tu svrhu, pacijentu se daje laka hrana dan prije ispitivanja, isto tako daju se laksativi kako bi se obezbedilo kompletno čišćenje kolona. Proces traje oko 20-30 minuta u prosjeku. Ponekad može da zatreba sedacija ili blaga anestezija za pacijenta.

 

ŠTA JE VAŽNO ZA KOLONOSKOPIJU ?

Kao što je poznato, posle raka pluća, rak kolona i rak rektuma su drugi po učestalosti pojave. Moguće je namaliti učestalost ove pojave preventivnim merama. Poznato je da se 95% ovih karcinoma razvija iz polipa u kolonu i rektumu. Međutim, ne postoji tako značajna lezija da se rak razvija kod drugih unutrašnjih organa. Iz tog razloga, polipi će biti otkriveni u ranoj fazi i definitivno uklanja iz tela bez kancerizovanja (polipektomija). Polipi se mogu dijagnostikovati na vrlo visokim stopama (95%) i ukloniti (polipektomijom), zahvat se radi KOLONOSKOPIJOM. Kolonoskopija koja se trenutno obavlja je najvažniji dijagnostički i terapeutski alat za sprečavanje raka debelog creva i rektuma. To je najbolji način PREVENTIVE sprečavanje raka debelog creva i rektuma.