Akademi Hospital – Departamenti i sëmundjeve të gjoksit, merret me ekzaminimin e sëmundjeve të mushkërive, trajton sëmundjet dhe monitoron rezultatet. Departamenti, i cili mbështetet me pajisje më moderne teknologjike, shërben për diagnostifikim të hershëm të sëmundjeve dhe trajtimin e tyre.

Sëmundjet e gjoksit:
personi që merret me trajtimin e sëmundjeve të gjoksit dhe sistemit të frymëmarrjes është një specialist e kësaj lëmie. Sistemi i frymëmarrjes fillon nga hunda dhe sinuset dhe vazhdon deri në pjesët terminale të mushkërive.

Astma:
është një sëmundje kronike e mushkërive që shfaqet në formën e sulmeve të frymëmarrjes, thithjes, kollitjes dhe problemeve të gjoksit. Pacienti është në një fazë të hershme të sëmundjes është krejtësisht normal.Sëmundja është mjaftë e përhapur. Në vendet e zhvilluara është më e përfaqësuar, ndërsa në disa vende është prezente deri në 10%. Në përgjithësi, kjo është një sëmundje e trashëguar, (gjenetike).E mbështetur me disa faktorë, veçanërisht alergjia, ndotja e ajrit, problemet psikologjike dhe stresi. Faktorët tjerë sikur, duhani ajri i ftohtë,ushtrimet, barna të caktuara, profesione të caktuara, sëmundje të traktit të sipërm dhe të poshtëm të frymëmarrjes, kemikalijet për higjienë dhe parfume, refluksi gastritik etj. , tëgjitha janë faktorë që mund të shkaktojnë astmën. Pirja e duhanit është një nga faktorët kryesorë të rrezikut. Pirja e duhanit në shtëpi,gjithashtu është e dëmshme për fëmijët. Gjatë shtatzënisë, duhanpirësit kanë më shumë gjasa të shkaktojnë astmë në foshnjat e tyre.

Në disa raste, sulmet paraqiten me episode të njohura si, KOLLITJE KOKËFORTE, por ndonjëherë kemi probleme serioze të frymëmarrjes, frymë të shkurtër, fishkëllime. Shpesh i shoqëruar me alergji në traktin e sipërm të frymëmarrjes,me të ftohtit, të vjellurit, mbyllje të hundës të gjitha këto shenja mund të shoqërohen me gjetje të astmës.

TMë i zakonshmi është pluhuri në shtëpi (artropodët që përbëjnë shumicën e nënspecieve akarine, morrat dhe insektet e ndryshme në trupin e kafshëve,qimet e kafshëve shtëpiake,mykozat, marimangat dhe qelizat e derdhura nga trupi i njeriut.Në ambientin rrethues të njeriut jetojnë miliona mikroorganizma të dëmshme. Kryesishtë në ambientin shtëpiak ato jetojnë nëpër qilima,divane,në shtrat ,kafshë shtëpiak dhe në mjedis të papastërt.Në ambient të lagët dhe gjitha këto mund të dallohen me mikroskop. Ka morra që rriten me madhësi prej 55 mikronash. Një copë lëkure prej 1g është e mjaftueshme për të ruajtur 1.000.000 morra. Dallohen 156 lloje të morrave. Besohet se 5 deri në 10 milionë morra jetojnë në një shtrat ose dyshek që është përdorur për 5 vite. Ata paraqesin një rrezik të madh për shëndetin e njeriut. Gjithashtu qimet e kafshëve shtëpiake (macet, qentë), pemët poleni dhe lulet janë faktorë për shfaqjen e alergjive.

Është mjaft e lehtë të diagnostifikohet astma gjatë krizën, por mund të jetë e vështirë në jashtë kësaj periudhe. Prandaj, na nevojiten testet e nevojshme të funksioneve të frymëmarrjes, si një test alergjie, një tabelë pulmonare dhe disa teste të gjakut.
Medikamentet më të rëndësishme janë inhaluesit (sprej inhalimi dhe barnat pluhur). Ata janë shumë të sigurt dhe nuk krijojnë varshmëri. Gjithashtu mund të përdoren në mënyrë të sigurt edhe gjatë shtatzënisë.

Disa barna përdoren si lehtësim gjatë periudhës së krizës së pjesëshme, ndërsa disa barna tjera përdoren për të parandaluar krizën dhe për të kontrolluar astmën. Nëse këto barna përdoren rregullisht, astma nuk përparon dhe pacientët vazdhojnë jetën normale. Nëse këto barna nuk përdoren rregullisht,atëherë astma përparon dhe ankesat e pacientëve janë konstante. Kontrolli i rregullt te specialistët e kësaj lëmie (sëmundjet e gjoksit / mushkërive,rrugëve të frymëmarrjes) është shumë i rëndësishëm.

Sëmundja Kronike Obstruktive e Mushkërive (SKOM):

 1. Kjo është një sëmundje kronike pulmonare obstruktive. Dallimi midis astmës dhe SKOM është se kjo është një sëmundje progresive dhe e përhershme.
 2. Kollitje, gjakë në pështym, zhurmë nga mushkërit, ngulfatje dhe ndonjëherë pamja e një fytyre blu.
 3. Kjo sëmundje është në rritje në mbarë botën dhe renditet e pestë nga shkaku i vdekshmërisë. 2.5 milion njerëz vdesin nga SKOM. Në Turqi ka pothuajse 3 milion pacienta me SKOM.
 4. Faktori kryesor që e shkakton këtë sëmundje është DUHANI
 5. Pluhuri në vendin e punës, ndotja e ajrit, infeksionet janë gjithashtu faktorë rreziku. Në fazat e hershme, për shkak të sulmi afat-shkurtër , nga ana e pacienti nuk jipet rëndësi e madhe për sëmundje, ajo injorohet dhe sëmundja përparon. Pacienti tek mjeku paraqitet në një fazë të avancuar të sëmundjes, gjë që e bën të vështirë trajtimin e saj. Trajtimi i SKOM ndryshon varësisht nga shkalla e sëmundjes dhe duhet të jetë permanente.
 6. SKOM është një sëmundje progresive dhe sëmundje e dëmshme. Në fazat e avancuara, ënjtja e këmbëve është e dukshme, madje paraqitet edhe mungesa e funksionimit normal të anës së djathtë të zemrës. Sidomos gjatë muajve të dimrit sulmet rriten. Testet e funksionit të mushkërive, grafika pulmonare, EKG, testet e gjakut dhe, nëse është e nevojshme, tomografi pulmonare përdoren për diagnozë. Në SKOM, përdoren barna inhaluese,për largim të gëlbazës, zgjërim të rrugëve të frymëmarrjes (traktit respirator). Bëhen edhe grafte mbrojtëse.
 7. Trajtimi duhet të jetë i vazhdueshëm dhe duhet vizituar rregullisht specialistët e sëmundjeve të mushkërive.
 8. Trajtimi nuk është i mundur derisa të jet prezente pirja e duhanit.Është I domosdoshëm largimi I cigares.

Kanceri i mushkërive:

Kanceri i mushkërive është më i zakonshëm tek meshkujt.Por,poashtu edhe gjinia femrore është e rrezikuar. Pirja e duhanit është në rritje. Rreth një e pesta e rasteve të kancerit I takojn kancerit të mushkërive, ndërsa rreth një e treta e shkaqeve të vdekjes jan[ nga kanceri i mushkërive. Ky grup pacientësh ka një jetëgjatësi prej 5 vjetësh.

Kollitja,pështyma,humbja e oreksit, humbje në peshë, humbja e forcës, lodhja, ethet, dhimbja, gjak në pështymë janë gjetje të rëndësishme. Gjithashtu është vërejtur përhapja në organe të tjera. Duhanpirësët për këto shenja e fajësojnë cigaret, gjë që e prolongon ekzaminimin e hershëm të sëmundjes dhe vonesën e trajtimit.

Një person që pi duhan 20 vjet është një kandidat 25 herë më i favorshëm për këtë sëmundje dhe ka shumë gjasa që të ketë një rrezik të kancerit të mushkërive. Për këtë arsye, është absolutisht e nevojshme t’i shqyrtojmë këto gjetje te duhanpirësit.

Duhet të kryhet grafia e mushkërive, ekzaminimi i pështymës, tomografia e mushkërive, bronkoskopia (ekzaminimi i brendshëm i rrugëve të frymëmarrjes). Duhanpirësit më të vjetër se 40 vjet në moshë ,duhet të bëjnë kontrollin e sëmundjeve të gjoksit çdo vit dhe duhet të bëjnë një grafi të mushkërive.

Në fazat e hershme, suksesi i trajtimit është shumë i lartë, dhe ndërsa në faza të avancuara të sëmundjes gjasat e trajtimit janë shumë të vogla.

Zbatohen ndërhyrje kirurgjikale të mushkërive, terapion medikamentoz dhe terapion rrezatimi.

Tuberkuloza e mushkërive:
Kjo sëmundje, e njohur si tuberkuloza, është po aq e vjetër sa historia njerëzore dhe u zbulua 130 vjet më parë nga ana e Koch-ut.
Tuberkulozi pulmonar manifestohet si kollitje, prodhim i sputumit, pështymë dhe ngulfatje në raste të avancuara, si dhe simptoma të përgjithshme si humbja e peshës, humbja e oreksit, ethe të buta, djersitje gjatë natës, lodhje.

Diabeti mellitus, çrregullimet e avancuara në ushqim, stresi i rëndë, sëmundjet e tjera, AIDS, disa sëmundje profesionale dhe alkoolizmi mund të shkaktojnë infeksione më të shpeshta.

Me parqitje të këtyre simptomave, duhet të kryhet grafia e mushkërive, test i sputumit, test i lëkurës (PPD). Është e nevojshme të ekzaminohet nëse kjo sëmundje është e pranishme në familje. Trajtimi i sëmundjes është i rregullt dhe i kontrolluar nga barnat. Kontrollet e rregullta planifikohen çdo 6 muaj.

Apnea during sleep, respiratory sleep disturbance:

 1. During sleep, breathing is weakening and stopping. Too much snoring
 2. At this stage the oxygen is low. This is continuous and iterative result, sleep rhythm and continuity of the sleep is bad and the night sleep is not enough. Leads to daytime sleepiness, attention deficit, memory loss, headaches. In advanced stages there is a risk of drowsiness while driving and cause an accident
 3. Weight gain, genetic factors, stress, alcohol, upper respiratory tract anatomical disorders cause this disease to occur
 4. Diagnose with SLEEP TEST. Treatment is special. CPAP device is used. Some patients may require surgery. Alcohol should be dropped, weight should be given
 5. Patients with untreated and progressive Sleep Apnea can make traffic accidents, blood pressure, stroke risk is higher.

Pneumonia (pneumonia)

 1. It is a lung infection and comes with bacteria, viruses, parasites
 2. The alveoli (air bag) are filled with the infected cells and they are inflammatory
 3. High fever, chills, sputum production, frequent breathing, fatigue, cough, chest pain, and advanced pneumonia may cause shortness of breath, or bruising and in advanced stages of pneumonia leads to respiratory failure and blue face.
 4. Age, smoking, cold air, chronic heart disease, alcoholism , substance dependency, a neurological disease, inhalation of harmful gases, all of these factors which cause the disease. Lung Graph, Sputum and Blood examinations, Lung Tomography are performed for diagnosis.
 5. The therapy treatment depends on many factors, age, presence of other disease of the lung or heart disease, kidney diseases, alcohol addiction, or other substance, etc. If you do not response to 3 day antibiotic treatment at home you should be hospitalized. Sometimes Intensive Care is also needed.