ZVUK I AUDIOLOŠKA JEDINICA

 In Genel

Zvuk i Audiološka jedinica

Audiogram

  • Audiogram čistog zvuka
  • Audiogram govora-razgovora
  • Kompletan dečiji audiogram – slobodna (igra) audiometrija
  • Visoko frekventni audiogram

Postojeće stanje sluha osobe najčešče se određuje prema odgovorima pacijenta koje daje u toku slušnog ispitivanja. Cilj je određivanje minimalnog nivoa zvuka (praga slušanja) koji oba uha mogu čuti na različitim frekvencijama (kao što su tanji i debeli zvuci).

U posebnim kabinama koje ne emituju zvuk, odgovori koji se daju od strane pacijenta na različite glasove i vokalne glasove snimaju se putem audiometrijskog uređaja preko mikrofona. Reakcija pacijenata na određene zvuke koji se emitutju , određuje se i pravi se ocena o vrsti i visini gubitka sluha. Istovremeno, mogu se primeniti posebni testovi kao što su razumevanje govora, odvajanje zvuka glasa i razumevanje buke.

Audiološki testovi mogu biti izvedeni različitim tehnikama u zavisnosti od starosne dobi pacijenta i tipa bolesti. Razvijene su različite tehnike za odrasle i decu. Samo ovaj test nije adekvatan i dovoljan za važnost određivanja dijagnoze sluha i balansnih bolesti. Evaluaciju treba uraditi sa objektivnim testovima koji ne zavise od ponašanja pacijenta i subjektivnih testova koji zavise od samih odgovora pacijenta i posmatranja kliničara.

Akademi Hospital nudi svojim pacijentima najbolju i najkvalitetnu uslugu s tehnološki naprednom platformom. Sa ovom tehnološkom infrastrukturom, udobnost naših pacijenata je maksimalna gde se koriste najbolje metode i načini lečenja.

Timpanogram

Testira merenje pritiska srednjeg uha. Njegova primena je vrlo jednostavna, tako da može da se radi i kod beba Da bi se uspešno uradio ovaj test bubna opna ne sme da je perforirana. Pritisak u srednjem uhu se meri sondom koja se ubacuje kroz spoljašne uho. Kao rezultat, dobijamo grafikon i vrednost pritiska. U ovom grafu, obično postoji tačka pikova i ta tačka pik mora biti 0. Ako ima vrha, ali ne preko 0, to znači da je pritisak nizak i da u opni postoji blagi kolaps. Ako nema vrhova, pritisak je previše pao i u opni postoji veliki kolaps. Kao normalna vrednost pritiska se smatra vrednost između  -50 i +50.Pad pritiska je prisutan kod infekcije srednjeg uha i problema usled nazalnog mesa (izrasline) ili pojave alergija koje se najčešće vide kod dece,

Uz napredne medicinske infrastrukture bolnice Akademi Hospital, ovaj test se izvodi jednostavno I udobno.U vezi ove teme više informacija i detalja možete da zatražite od naših lekara specijalista u našoj bolnici.

Video Stroboskopija

Videostroboskopija je ispitivanje glasovnih linija i larinksa pomoću specijalnog uređaja. U našoj bolnici ovo se radi od strane naših specijalista ORL-a . Kao i svako odeljenje koje podržava napredna i savremena medicinska infrastruktura, isto tako I u ovom odeljenju  Akademi Hospital nudi najefikasniju dijagnozu i metodu lečenja. Koristimo neophodne metode i tehnološke uređaje kako bismo minimizovali neugodnost koju zvuci i ispitivanja stvaraju našim pacijentima tokom postupka i možemo da se pohvalimo dostignutim pravim i visokim rezultatima uspeha.

Recent Posts

Leave a Comment