ALERGO TEST LABORATORIJA

 In Genel

Alergo Laboratorija

Najefikasniji način borbe protiv alergije vodi preko Akademi Hastanesi.

Testiranje alergije je test koji otkriva prisustvo alergena i može pomoći da se utvrdi da li postojeća bolest ima alergijski uzrok.. Epidermalni test (Prick test) je test koji je bezbolan i daje rezultate u kratkom vremenskom periodu. Obično se radi na unutrašnoj strani ruke. Materijal za testiranje je obliku tečnosti, aplikuje se na kožu u vidu kapljica, predhodno se napravi ogrebotina na koži kako bi se alergen povezao sa “alergijskim ćelijama” u njoj. Ova aplikacija se izrađuje sa sterilnim i jednokratnim oštrim predmetom nazvanim “lancet”. Posle 10-15 min. nakon nanošenja testa procenjuje se reakcija kože.

Neki lekovi koji se koriste u lečenju zaraznih bolesti, antihistaminici  lekovi za lečenje bolesti stomaka, lečenje depresije prouzrokuju da test daje pogrešne rezultate. Iz tog razloga, potrebno je obavestiti doktora pre testa o lekovima koje koristimo.

Šta je alergija?

Alergija je borba protiv materija koje imunološki sistem smatra stranim za sebe. U odsustvu alergija, prirodni imuni sistem opsežno reaguje na supstance koje su u suštini neškodljive, kao što su polen, pečurke, grinje, životinjska dlaka i određena hrana. Simptomi ovog stanja u telu predstavljaju alergijsku reakciju.

Najčešći tipovi alergija su; polenska groznica, očna groznica, astma, alergijske bolesti kao što je ekcem.

Kako se otkriva alergija ?

Klinički nalazi zajedno sa anamnezom pacijenta su dovoljni za dijagnozu. Međutim, podržavaju se testovima koji dokazuju i otkrivaju prisustvo alergije. Testovi krvi: ukupni IgE, specifični Ig E, nivo krvnog eozinofila, testovi funkcije jetre su dodatni nalazi.

Nazalni test : Nazalni razmaz

Gaita test: prisustvo parazita , širenje,

Testovi na koži:  Pach test ;  Prick test

Respiratorni testovi: testovi plućne funkcije, testovi provokacije bronhija.

Koji su simptomi?

Kada se nađe alergen, pojavljuju se: kožna reakcija, kijanje, suze oči, tečnost iz nosa, opstrukcija nosa, nazalni svrab i ekcem. Ove reakcije se ne javljaju kod ljudi koji su suočeni sa istim supstancama, ali nisu skloni alergijama.

Alergijske supstance :

Glavni uzroci alergija su: polen, kućna prašina (grinje), krzno i plesne gljive životinja kao što su mačke i psi; takođe , alergiju mogu izazvati alergijske bolesti poput dima cigarete, hemijski aditivi, deterdženti, parfemi i zagađenja vazduha, koji se smatraju nealergenim ali iritantnim supstancama. Alergijski test je test za otkrivanje uzroka alergije. Takođe se može koristiti kao test kože, jer se vizuelno primećuje alergijska reakcija. U testu kože, alergeni se primenjuju subkutano gde se posmatra reakcija supstance .

Alergijski tretman

Prvo što treba uraditi u lečenju alergije je pronalaženje i uklanjanje uzročnika. Ovo je najefikasniji tretman. Međutim, kada nije moguće pronaći alergijsku supstancu ili ako je nije moguće ukloniti, lekovi, vakcinacija i neke druge metode lečenja primenjuju se u zavisnosti od težine alergije.

Imunoterapija (tretman vakcine) 

Tretman vakcine je tretman uzroka bolesti. U vakcinama nema drugih lekova, primer kortizon i sl. Sadrži samo tečni substrakt alergena. Ova supstanca može se davati injekcijom pod kožom ili oralnom primenom (u obliku kapljica pod jezik). Trajanje terapije se kreće od 3 do 5 godina.

Glavne alergijske bolesti povezane sa respiratornim sistemom:

 1. Alergijski Rinitis
 2. Alergijski Rinosinusit
 3. Alergijski Bronhitis
 4. Alergijska Astma
 5. Reakcija disajnih puteva
 6. Bronhijalna Astma
 7. Medikamanetozni Rinitis
 8. Ne-respiratorne alergijske bolesti
 9. Atopija
 10. Atopijski dermatitis
 11. Alergijski kontkatni dermatitis
 12. Alergijska purpura
 13. Urtikarija
 14. Alergijska urtikarija
 15. Alergijski konjuktivitis
 16. Angioneurotski edem
 17. Anafilaktički šok
 18. Alergija na lekove
 19. Alergija na insekte

Kako se zaštititi od alergije?

Najčešći uzroci alergija su krzno životinja, cvetni prah, prašina, plesica i deterdžent.

Nakon otkrivanja uzročnika alergije preduzimaju se preventivne mere protiv:

 1. Zaštite od kućne prašine (mite)
 2. Zaštita od polena (korova, drveća i polena)
 3. Zaštita od vlage i humusa
 4. Zaštita od životinjskog epitela i perja,
 5. Zaštita od alergija na lekove (penicilin)
 6. Zaštita od insektnih alergija (pčela)
 7. Izbegavanje hrane i aditiva (dijeta),
 8. Zaštita od alergena sa kojima smo često u kontaktu

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment