GASTROENTEROLOGIJA

 In Genel

Šta je Gastroenterologija?

Gastroenterologija je nauka o bolestima digestivnog sistema. Specijalista ove grane je gastroenterolog.

Digestivni trakt je sistem koji se sastoji od: želuca, tankog creva, debelog creva, jetre, žučne kese, pankreasa; sama grana gastroenterologije traži rešenje za bolesti koje nastaju na ovim organima kao što su: čirevi, gastritis, žutica, ciroza, spastični kolon (sindrom iritabilnog creva: IBS), kamen žučnih kanala i upala, gastrointestinalni kanceri, hemoridi . Odsek gastroenterologije, Akademi Hospital,poseduje  endoskopsku jedinicu koja priprema bolesnike za endoskopske preglede i procedure i isto tako obezbeđuje idealne uslove kako za pacijente tako i za lekare i zdravstveno osoblje.

Dijagnoza i lečenje unutrašnjih bolesti, koje su danas među najčešćim bolestima, variraju prema tipu bolesti. Činjenica je da se ove dijagnoze i tretmani mogu pravilno obaviti i pažljivo utiču na progresiju i mogućnost lečenja bolesti.

Savremena tehnologija i visokostručna ekipa lekara koju obezbeđuje Akademi Hospital je garancija za pravilnu dijagnozu koja se brzo i efikasno izvodi. Ispitivanja koja treba obaviti i endoskopske preglede i procedure koje treba sprovesti realizuju se u najvišim standardima uzimajući u obzir udobnost i higijenu pacijenta.

Performanse i uslovi:

  1. Video gastroskopija
  2. Video kolonoskopija
  3. Ezofago-gastro-duodeno-skopija
  4. Rektosigmoidoskopija
  5. Gastroskopija

Gastroskopija je proces ispitivanja gornjeg dela digestivnog sistema uz pomoć tanke i zavrtljive cevi nazvane gastroskopom. Procesi  kao što su gastrointestinalna endoskopija, esophago-gastro duodenoskopija ili panendoskopija obavljaju različiti lekari. Tokom ove procedure, može se pregledati sistem za unos hrane, želudac i duodenum, i ako je potrebno mogu se napraviti i fotografije unutrašnjih organa. To uključuje pojavu divertikula, dijabetički karcinom, želudačnu kilu (refluks), polip želuca, rak želuca, gastritis itd. bolesti se mogu dijagnostikovati i diferencirati.

Kolonoskopija

Metoda snimanja tankog creva I susenog dela creva uz pomoć postavljanja kamere za snimanje na vrh. Ulazi se preko analnog otvora i region snimanja je celo debelo crevo,tanko crevo,susedni deo debelog creva.

Sigmoidoskopija je pregled koji podrazumeva ispitivanje proksimalnog dela debelog creva.prema anusu. Pre nego što se počne sa ispitivanjem, creva treba da budu očišćena laksativima. Ovo je najadekvatnija metoda za ispitivanje kolona (debelog creva) i eventualne dijagnoze raka  isto tako i otkrivanje drugih lezija (polipi i sl.) koji su predispozicija za pojavu neoplastičnih lezija. Preporučuje se da osobe starije od 50 god. urade kolonoskopiju radi prevencije raka debelog creva. Ako je rak debelog creva prisutn u porodici onda kolonoskopija treba da se uradi 10 godina pre pojave raka kod najmlađeg pacijenta sa rakom u porodici. Velika većina karcinoma kolona se razvija na benignim tumorima koji se nazivaju polipi. Pravilna kolonoskopija omogućava otkrivanje i uklanjanje polipa u stadijumu pre nego što se pojavi rak (polipektomija). Na taj način pacijenti će se spasiti raka i operacije. Kod pacijenata  kojima se uradi polipektomija debelog creva treba da se uradi redovna kolonoskopija na svakih 1 do 3 godine zavisno od karakteristika polipa. Kolonoskopija se takođe koristi u dijagnozi i praćenju ne-kancerogenih bolesti bolesti creva, kao što je ulcerativni kolitis,kronova bolest. Kolonoskopija može osloboditi pacijente operacije određivanjem dijagnoze i lečenjem krvnih sudova velikog creva.

Recent Posts

Leave a Comment