ANGIO JEDINICA

 In Genel

Koronarna angiografija je metoda koja se koristi za otkrivanje bolesti koronarne arterije. Može se utvrditi oblast koja je sužena i površina koronarnih arterija koja je blokirana. Detektuje stenozu ili opstrukciju vene i dozvoljava tretman prema potrebi. Srčana kateterizacija zbog nedostataka u radu srčanih ventila i zidova takođe se može naznačiti tokom postupka koji treba postići u srčanoj komori. Može se koristiti i za dijagnozu urođenih srčanih mana kao što su srčane punkture.

Postoji li osećaj bola ili drugi problem pri angiografskom postupku?

Pre intervencije pacijentu se obično daje lek za smirenje što omogućava pacijentima da se opuste. Većina pacijenata ne oseća bol tokom postupka. Neki pacijenti kažu da osećaju malu bol. Isto kao kod vađenje zuba anestezira se površina na kojoj treba da se intrevenira (daje se lokalna anestezija). U ovom trenutku oseća se ubod igle.Zatim se u arteriju postavlja kateter ili tanka cev zvana “plašt”. Srčana arterija se zapravo naziva radio-opaća supstanca, ona se zapravo vizualizuje sa kontrastom, koja sadrži supstancu sa odgovarajućim dozama zračenja u medicinskim istraživanjima i prepoznaje se pod rendgenskim svetlom. Injekcija kontrast supstance tokom postupka ne stvara osećaj bola. Kada se doda ovaj sastojak, može se osećati pritisak vrućine i crvenilo. Ovaj osećaj traje oko 20-30 sekundi. Na kraju procesa, ako je potrebno može da se ubrizga veća količina kontrastne supstance da bismo bolje pregledali unutrašnjost srca tako da osećaj topline može da raste. Kod nekih pacijenata može da se pojavi alergijska reakcija na kontrastnu supstancu, u vidu crvenila i svraba, ovo se tretira lekovima. Ako je pacijent imao simptome alergije ili astme ili ako je tokom nekog prethodnog snimanja npr. snimanja bubrega ili drugih snimanja urađenim kontrastnom materijom pacijent imao alergijsku reakciju,onda treba da obavesti svog doktora pre postupka.            Tokom postupka može se pojaviti kratak bol u grudima. U tom slučaju, treba da obavestite doktora.

KOJI JE PROCES ANGIOGRAFIJE?

Preko femoralne arterije ili vene u regiji prepona smešta se kateter ,zatim se kroz iglu u krvni sud uvodi posebna fleksibilna žica koja se uvodi do odgovarajućeg krvnog suda. Igla se zatim izvuče iz krvnog suda preko žice, koja ostaje u krvnom sudu. Mesto uboda se proširi pomoću kratkog katetera – dilatatatora koji se u uvodi preko žice. Ukoliko se posmatraju krvni sudovi noge, žica se izvuče a kroz dilatator se ubrizgava kontrastno sredstvo. Generalno, leva koronarna arterija prati desnu koronarnu vaskularnu. Kada je to neophodno kod pacijenata sa bypass-om krvni sudovi prepone ili grudnog koša mogu se snimati posebnim kontrastnim sredstvom.

Da li je neophodno ostati u bolnici za koronarnu angiografiju?

Da. Koronarna angiografija zahteva hospitalizaciju Rezultat toga je da postupak zahteva kontrolu krvnih sudova prepone, isto tako i pažnju stanja srčanih krvnih sudova. Iz tog razloga, u mnogim centrima, a isto tako je praksa i u našoj bolnici da se pacijent hospitalizuje jednu noć nakon procedure.

Da li treba da se urade testovi pre postupka?

Pre postupka Vaš doktor će uraditi neophodne testove. Neophodno je da sa sobom ponesete i pokažete sve prethodno urađene analize i snimke (ako imate krvne analize, rendgenske snimke, elektrokardiogram, angiogram , ili izveštaje o hirurškim intervencijama, epikrize, itd.) Zapravo, dostava svih prethodnih podataka je u korist pacijenta i služi kao dosije od kojeg imamo korist.

MOŽE LI  NASTATI BOL ILI NELAGODNOST TOKOM PROCESA ANGIOGRAFIJE ?

Da li može da se jede pre angiografije?

Obično Vaš lekar informiše Vašeg dijetetičara u vezi ishrane. Ako se uzima i koristi redovna terapija medikamentima, tada se konsultuje Vaš doktor pre početka angiografije. Obično je neophodno početi ujutro I ne treba da se doručkuje  Ako nastane promena oko termina, dežurni/ odgovorna osoba  će Vas obavestiti pravovremeno. Ako ste dijabetičar, uzimate lekove ili insulin ujutro, treba bez uzimanja lekova i doručka da budete prisutni, ali situaciju treba da prijavite medicinskom osoblju.

Kako se pripremiti za angiografiju?

U zavisnosti od toga koja oblast se koristi za angiografiju, trebalo bi da se obrati pažnja na higijenu i to područje treba da se obrije. Ovo područje tokom rada će biti sterilno (bez klica). Osoblje laboratorije će takođe nositi potpuno adekvatnu odeću i rukavice (sterilno).

Da li je pacijent budan tokom procesa?

Bićete budni da odgovorite na pitanja koja vam doktor postavlja tokom procedure. Sedativ se daje 1 sat pre postupka da biste bili smireni. Ali Vas ovo neće uspavati. Dok se radi snimanje od Vas će biti zatraženo da udahnete duboko i da zadržite dah. Dubok udisaj će povećati kvalitet snimljenog filma i sprečiti nepotrebni gubitak vremena. Posle toga može biti zatraženo da izdahnete,normalno dišete ili kašljete

Koliko dugo traje proces angiografije?                                                                                 

Vreme potrebno za svaki kateter se menja. Lični faktori vezani za pacijenta, i druge okolnosti vezane za doktora i procedure Obično se može završiti za oko 10 minuta bez komplikacija. Međutim, ukupno vreme koje provodite u laboratoriji za kateter zavisi od toga koliko dugo ćete sačekati lečenje pacijenata pre nego što dođete do angiografije i koliko dugo je potrebno veni  da prestane da krvari.

Može li se osećati bol posle angiografije?

Nakon postupka, kateter se obično odmah uklanja iz oblasti. U posebnim slučajevima, povlačenje katetera iz prepone može se odložiti. Nakon što se kateter izvuče, potrebno je čvrsto pritisnuti predeo prepona kako bi se sprečilo krvarenje iz krvnog suda. Za to vreme  možete osećati bol. Nakon što se aktivno krvarenje zaustavi, postavljaju se obloge i može da se zatraži od vas da ostanete u ležećem položaju još malo vremena. Možda ćete osećati neugodnost u području na kojem se primenio kateter. Ako vam to stvara neprijatnost, obavestite svog lekara ili medicinsku sestru. Mogu vam dati lek protiv bolova da se oslobodite neprijatnosti. Možda ćete osećati blagi otok I modricu u području primene. Ne oklevajte da obavestite svoju medicinsku sestru, ako je ova promena boje rasprostranjena ili ako osećate neku drugu neugodnost.

Rezultati koronarne angiografije i dodatne procedure?

Rezultati koronarne angiografije se odmah procenjuju kao neposredni digitalni snimci u našoj klinici za kardiologiju. Tako da možete dobiti opšte informacije o tome da li ste bolesni dok napuštate laboratoriju. Međutim, konačni rezultati su obično jasni tek sutradan nakon zajedničkog sastanka, konzilijuma kardiologije-kardiovaskularne hirurgije. Posle istraga i konačnog rezultata, ako se primeti suženje, pristupa se intervenciji – posuda balonom (PTCA) ili žičnom mrežom (stent) koja se radi tokom istog postupka ili se zakazuje druga seansa, U balonskoj metodi, uvodi se veoma tanka žica kroz ovu žicu se uvodi balon do mesta suženja gde se balon naduvava da bi se proširila površina. Ako se nosi kavez žice, posebni baloni sa žičanim kavezom se guraju napred u uskoj zoni, a posuda se proširuje. Ako se krvni sud ne proširi ovom metodom onda se pristupa operativnom zahvatu  gde se mogu povezati krvni sudovi metodom bypass.

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment